На пазара съществуват много засилени лоши практики от определени агенции за недвижими имоти, насочени предимно към наемния пазар. Генерират се голямо количество нереални оферти с примамливи цени и фалшиви снимки, които имат за цел да привличат клиенти към тези агенции. Те достигат до 60% от наемния пазар в по-големите градове в страната. Опитваме се да предпазим потребителите от попадането в подобен капан, като създаваме кампании за борба с фалшивите оферти. Насочваме вниманието към избор на доверен брокер, а не на случайна оферта. Това съобщиха от Националното сдружение “Недвижими имоти”.

Често срещано явление е и да се рекламират имоти за продажба или отдаване под наем, без собственикът да е уведомен. Посредници дори свалят или вдигат цената на имота, без знанието и съгласието на продавача.

От сдружението отчитат сериозен ръст на сделките в София, Пловдив и Благоевград. С 25% са се повишили покупко-продажбите в столицата през миналата година спрямо 2013 г. За първото тримесечие на 2016 г. в сравнение с първото тримесечие на 2015 г. има с около 11% ръст на строеж на нови сгради в страната, като за София той е около 65%.

Търсенето на имоти се е увеличило, но намаляват разрешителните за строеж. В София се отчита спад с 9%. До края на годината имотите ще поскъпнат в цялата страна, но с по-бързи темпове в столицата. По Черноморието се забелязва понижение на цените.